Pořizení ryb

Jarní spuštění jezírka


Pro spuštění techniky na jaře a jejím vypnutí před zimou je známo, že cirkulaci vody v jezírku vypínáme co nejpozději na podzim či v zimě a zapínáme co nejdříve na jaře či ještě v zimě, samozřejmě záleží na aktuálním počasí.
Obnovení proudění vody má na jezírko a ryby v něm dobrý vliv. Pohyb vody zapříčiní prokysličení a odvětrávání. Cirkulace vody přináší kyslík a živiny a také obnovující se filtrační bakterie.
Pro ryby, které byly přes zimu v zahradním jezírku začíná nejkritičtější období roku. Oslabené ryby, které celou zimu neměly nic k snědku se pomalu začínají rozplavávat. Jejich trávicí ústrojí není připravené na to, aby mohlo přijímat potravu. Velké teplotní rozdíly mezi dnem a nocí i nadále ryby oslabují.

Pěna na hladině jezírka

Do určité míry je pěna na hladině jezírka normální. Objevuje se nejčastěji u přítoku vody vracející se z filtrace zpět do jezírka, pod vodopádem. Tato pěna vzniká smíchání vody a vzduchu a po několika metrech zmizí. Může se stát, že se v jezírku objeví nažloutlá pěna, která se tvoří ve stejných místech, ale zůstává na hladině jezírka. Příčin vzniku pěny je mnoho, proto zkusím popsat ty hlavní a jejich odstranění.
Ve většině potíží s pěnou na hladině jezírka se skrývají látky přírodního původu, a to včetně bílkovin. Rozpuštěné látky přírodního původu se do vody dostávají ze zbytků rostlin, listů, vytvořených usazenin, exkrementů ryb. Tyto látky nejsou okem viditelné. Proteiny jsou z krmiv pro ryby, které tvoří hlavní složku potravy ryb. Ryby je díky svému trávení postupně přeměňují na energii a zbytkové látky vylučují z těla ven. Tyto látky se následně biologicky

rozkládají ve filtru. Pokud z nějakého důvodu nefunguje rozklad těchto látek, začnou se hromadit ve vodě. Na hladině jezírka se objeví slabý povlak. Díky tomuto povlaku se snižuje prostupnost hladiny pro plyny. Pokud přesáhne množství látek a bílkovin danou mez (filtr nestíhá) a je do vody vháněno vyšší množství vzduchu, začne se vytvářet pěna.

Příčiny a jejich odstranění

Jednou z příčin tvorby pěny v jezírku bývá malá filtrace a slabý výkon. Objem filtru by měl být minimálně 10 % objemu jezírka (příklad: když máme jezírko o objemu 10 m 3 měla by mít filtrace objem minimálně 1 m 3 ), ve které by voda měla protékat alespoň přes tři filtrační komory. Filtr čistíme až v době, kdy je viditelné, že filtr již nedokáže zachytit nečistoty a je zcela ucpaný. Pokud bychom filtr čistili příliš často, tak při čištění filtrace zabijeme všechny bakterie, které se ve filtru namnožili. Poté by trvalo delší období, než se zpět bakterie ve filtraci namnoží a začne znovu správně pracovat. Proto je dobré při čistění filtrace, nečistit celou filtraci, ale jen část. Například nechat jednu komoru nevyčištěnou, abychom všechny bakterie nezabili a filtr mohl dále pracovat. Také je důležité, aby výkon čerpadla byl dostatečně silný, aby neustále vznikající organické nečistoty nezůstávaly v zahradním jezírku, ale aby se prouděním vody dostaly do filtrační jednotky.
Další příčinou vzniku pěny na hladině může být velké množství ryb vjezírku. Větší počet ryb s sebou nese i více krmení a následně také více exkrementů, které znamenají i více rozpuštěných organických látek a proteinů ve vodě. Pokud chceme mít velké množství ryb v jezírku, je nutné k tomu přizpůsobit filtrační technologii, protože čím více ryb v jezírku máme, tím je náročnější udržet vodu čistou. Další častou příčinou je překrmování ryb a používání nevhodných krmiv. Potrava je největším zdrojem bílkovin, proto je důležité krmit kvalitním krmivem, ale také správným způsobem. Při jeho podávání musí mít ryby čas pro jeho konzumaci z hladiny nebo ze dna jezírka. Proto je důležité vždy krmit co nejdál od skimmeru a dnové výpustě. Krmivo, které se dostane sáním do filtrační jednotky, zvyšuje obsah proteinu ve vodě.

Nově vybudované jezírko a jeho napuštění vodou. Po napuštění jezírka necháme vodu „odrazit“ minimálně dva týdny, než začneme jezírko zarybňovat. Je nutné odvětrat z vody případný chlór, případně další látky, které může pouštět např. filtrační materiál, zbytky nečistot z tvorby jezírka jako jsou například nečistoty z kačírku, cement, použité tmely, lepidla. Všechny tyto nečistoty je potřeba pomocí filtrační jednotky dostat mimo jezírko. Další část potíží je spojena s biologickou částí filtrační jednotky. Naběhnutí biologické části filtrace (bakterie) trvá nejméně jeden měsíc, a to i za předpokladu, že pravidelně dávkujeme startovací bakterie. Bakterie, které se využívají k odstranění nečistot z vody, nežijí pouze ve filtraci, ale také na povrchu a pod hladinou jezírka. Tyto biologické skvrny navyšují filtrování vody a jsou důležité pro životní prostředí v jezírku. K tomu, aby filtrační bakterie mohly vytvořit biofilmy budou potřebovat poměrně dlouhý čas. Během této doby filtrovaní vody neprobíhá na 100 %, což má vliv na ryby a kvalitu vody v jezírku a také na rozkládání bílkovin a dalších nečistot, tedy i na možnou tvorbu pěny v jezírku.
Další možnou příčinou může být nedostatek kyslíku ve vodě. Nasycení vody kyslíkem je nezbytné pro život ryb a bakterií, které jsou nutné k rozkladu nečistot. Ve vodě s nedostatkem kyslíku nemůže správně fungovat jejich rozklad, což může vést k vytváření pěny na hladině jezírka.
Dalším příčinou tvorby pěny může být přitékaní vody z terénu do jezírka. Při tomto toku vody se do jezírka může dostat velké množství rozpuštěného a nerozpuštěného biologického materiálu.
Další příčinou tvorby pěny na hladině může být tření ryb v jezírku. Na jednu stranu je hezké, že se můžeme dočkat v jezírku nových přírůstků, ale tu druhou stranu, ryby při tření vypouštějí spoustu biologického materiálu, tedy i velké množství bílkovin.

Zdravotní problémy ryb

I zcela dobře vytvořené zahradní jezírko se správnou filtrací, hloubkou zůstává pro ryby nepřirozeným prostředím. Přestože se pomocí jezírkové techniky o to snažíme, tak nikdy nedosáhneme plně přirozených podmínek pro ryby. Díky malému objemu a silnému proudění vody se podmínky v jezírku rychle mění. Zejména teplota, kvalita, složení vody má nedobrý vliv na imunitu ryb. Přirozenou odolnost dále snižují přípravky na úpravu vody nebo například proti řasám.
Zrádnost oslabení imunitního systému u ryb se neprojeví hned, ale až s odstupem času. Následky špatného zimování, vypouštění nových ryb, nevhodná filtrace, špatná kvalita vody atd. si často už s prodělaným šokem nespojíme a marně hledáme příčinu onemocnění ryb. Proto je vždy lepší nemocem předcházet, než je potom náročně léčit. Prevence má zásadní vliv na zdraví a u ryb to platí dvojnásob.

Koi kapři

Jsou nejvíce ohroženi nemocemi. To je zapříčiněné křížením těchto ryb s cílem vytvořit zajímavé mutace. Imunitní systém kaprovitých ryb funguje nejlépe při teplotě 25°C. Naopak

při teplotě pod 13°C a nižší se z těla ryb dočasně ztrácí bílé krvinky a koi kapři jsou v takových podmínkách velice zranitelní.
Koi mohou být napadení nespočetnými druhy bakteriologických nákaz. Nejčastějšímu příznaky jsou otevřené krvavé vředy na těle ryb, výrazně prokrvená místa na šupinách (popřípadě na kůži), změna tvaru těla nebo také rozpad ploutví. Bakterie mohou zasáhnout i vnitřní orgány, a to i bez viditelného povrchového poranění koi. Poté se nám může zdát, že ryby hynou bez příznaků.
Léčba bakteriologických nakažení se provádí výhradně antibiotiky. Doporučujeme při podezření na onemocnění chytit jednu nebo dvě ryby, které jsou nejvíce postižené, zabalit je do pytle s vodou a kyslíkem a dovézt je k veterináři, který provede rozbor ryby. Testy se provádí na bakteriální, parazitologická a další virová onemocnění. Důležité je také provedení citlivosti na antibiotika, aby bylo možné antibiotika použít ve vhodné formě. Test na SVU trvá kolem pěti dnů, za které si budeme muset připlatit, ale rozhodně se vyplatí i když o dodané ryby přijdeme. S nalezením správného antibiotického přípravku a jeho podání pomůže veterinář. Při nemoci malých koi často stačí přimíchat antibiotikum do krmiva. U větších a velkých koi se antibiotikum aplikují injekčně.

Parazitální onemocnění u koi kaprů

Mohou být napadení na povrchu těla, tak i zevnitř. Nejvíce zranitelní jsou malé koi. Tito parazité způsobují vážné problémy, který může zapříčinit i úhyn koi. Větší a velké ryby se s nimi dokáží vyrovnat. Při případném napadení vnitřními parazity je nutné vyšetření u veterináře. U napadení vnějších parazitů je průvodním jevem časté otírání ryb. Způsobovat ho mohou například, Kožovec, žaberní červi, Kapřivec a Brousilka.

Virová onemocnění

Nejčastější virová onemocnění jsou Koi herpes virus (KHV), jarní virémie a Carp Edema virus (CEV).
Jarní virémie se vyskytuje zejména ve velkochovech. Virus KHV se u koi v České republice téměř neobjevuje. Následky napadení tohoto viru jsou velmi drastické po celý chov. Častým napadení koi bývá virem Carp Pox (kapří neštovice). Kapří neštovice jsou přítomný v buňkách u většiny populace a záleží na imunitním systému jednotlivého koi, jak se s nimi dokáže vyrovnat. Objevují se vnější příznaky tohoto onemocnění ve formě bělavých puchýřů nebo lézí na kůži, ploutvích nebo šupinkách. U některých koi jsou tyto projevy viditelné po celý rok, jiným se objevují v souvislosti s podzimním a jarním kolísání teploty vody, při horších životních podmínkách nebo stresových situacích.
CEV zasahuje zejména malé koi. U tohoto onemocnění nejsou vidět žádné venkovní příznaky na těle ryby. Onemocnění se projevuje apatií, poleháváním ryb, sníženými reakcemi a úbytkem váhy. Virová onemocnění nejdou nikdy zcela vyléčit. Bakterie žijí v těle a množí se dělením, tedy je poměrně lehké je zahubit cílenou léčbou. Viry žijí uvnitř těla buňky, kde se také množí. Každá nová buňka má zároveň nově utvořený virus. Zahubení virusu dosáhneme tak, že zničíme celou buňku. Přestože obranný systém koi nedokáže vir zcela zničit, je v jeho silách její šíření a zakonzervovat je v buňkách (tzn. že v těle nadále zůstává, ale nezpůsobují žádné potíže). K tomu je nutné udržovat imunitní systém ryb v dobré kondici, vyvarovat se stresovým situacím. Je velmi důležité podporovat přirozenou obranyschopnost ryb. Proto je nezbytné krmit koi kvalitním krmivem. Dále je nezbytné přidávat do krmiva např. vitamín C a to během celého roku, dále také např. česnekové koncentráty.
Plísňové onemocnění se projevují bílými povlaky na těle a ploutvích ryb. Pří léčbě plísní se často používají koupele protiplísňových přípravcích.

Jezírková sůl

Jezírková sůl bez jódu slouží jako prevence proti nemocem. Je vždy lepší a levnější prevence než následná léčba. Sůl podporuje tvorbu slizu u koi kaprů, jeseterů, veslonosů, karasů a dalších ryb v jezírku. Sůl také přispívá k rozpuštění špatného slizu a přispívá k tvorbě nového, zdravého slizu. Tím zvyšuje rybě obranyschopnost proti parazitům. Sliz je pro ryby strašně důležitý. Dále sůl slouží jako prevence proti houbovým a jinými parazitům, snižuje příjem dusíkatých látek, snižuje stres, oddaluje zamrznutí hladiny jezírka.

Sůl dokáže zachránit naše ryby v jezírku i před uhynutím vysokých hodnot nitritu. Nitrit se ve vodě může tvořit např. z důvodu biologického filtru, při napuštění nové vody do jezírka, při použití léčiv (antibiotik). Pokud je ve vodě i malá koncentrace soli, tak ryby s velkou pravděpodobností přežijí. V případě, kdy by sůl ve vodě nebyla, byl by s největší pravděpodobností úhyn ryb v jezírku.
Zjednodušeně řečeno nitrid a sůl (chlorid) si navzájem konkurují. Pokud jsou buňky v žábrách ryb obsazeny chloridem, tak potom nemá přístup nitrit do těla ryb a nezpůsobí otravu. Nutno říci, že hrají roli další faktory např. kondice ryb.
Sůl lze také použít v boji proti vláknité řase.
Pokud ve filtraci nebo v nádrži používáme zeolit, sůl nepoužíváme. Pokud bychom tak učinili, hrozí nám vyloučení velkého množství amonia, který se shromažďuje v zeolitu a mohl by způsobit rybám prudkou otravu. Jezírko necháváme „nasolené“ po celý rok. Dávkujeme 1-3 kg soli na m3. Sůl se používá i na léčbu nemocí (proti vodnatelnosti, houbovým chorobám, ektoparazitům dokonce i proti některým typům bakterií). Při odparu vody z jezírka se odpařuje pouze voda, sůl v jezírku nadále zůstává.

Návod použití jezírkové soli bez jodu při léčbě ryb:

Vždy je lepší nemocné ryby odlovit z jezírka a přemístit je do karanténní nádrže, ve které je nutné zabezpečit dostatečné provzdušnění vody. Vsypeme sůl do vody a necháme ji rozpustit. Dávkujeme 5-6 kg soli na 1 m3. Po týdnu odpustíme 1/3 vody z nádrže a dopustíme novou vodou, do které již další sůl nepřidáváme. Tento postup opakujeme zhruba 4 týdny. Pokud se zdravotní stav ryby nezlepší, tak kontaktujeme veterinárního lékaře. Sůl používáme velmi opatrně- pokud současně se solí aplikujeme do vody nějaké další léčivo.